Co należy spożywać w dnie moczanowej, a czego lepiej unikać?
Dna moczanowa to schorzenie spowodowane zbyt wysokim stężeniem kwasu moczanowego we krwi. Nadmiar kwasu odkłada się w organizmie, głównie w stawach w postaci kryształków. Powoduje to ból, stany zapalne, obrzęki oraz wzrost temperatury ciała.
Zalecenia dietetyczne:
Zdecydowana większość dotkniętych chorobą to mężczyźni. Przyczyny są zarówno genetyczne, ale również środowiskowe. Na przebieg choroby i samopoczucie chorego ma istotny wpływ tryb życia. Nieprawidłowa dieta jest powodem zaostrzania się choroby. Dieta w dnie moczanowej powinna być przemyślana i lekka. Oto kilka porad:
• Pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków – odciąży to Twój organizm. Lepiej spożywać mniejsze porcje, a częściej niż objadać się dwa razy dziennie.
• Unikaj spożywania dużej ilości mięsa i ryb – wysoka zawartość puryn w tych produktach wpływa niekorzystnie na Twój organizm.
• Wprowadź do diety rośliny strączkowe – jest to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia trawienie. Strączki są cennym źródłem witamin z grupy B, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, magnez i wapń.
• Ogranicz spożycie kawy – nie przekraczaj zalecanych 2 filiżanek kawy. Kawa dodatkowo zakwasza organizm i przyczynia się do gorszej absorbcji witamin z pożywienia.
Zdrowe, zbilansowane jedzenie
Przyglądając się zalecaniom lekarzy odnośnie tego co należy jeść oraz jak, widzimy, że dieta w dnie moczanowej jest niczym innym, jak zdrową zbilansowaną dietą zalecaną każdemu człowiekowi.
Najnowsze komentarze